De tuin onderhouden en... de goede verstandhouding tussen eigenaar en huurder

De mooie periode van het jaar is weer aangebroken! Het onderhoud van de tuin staat weer op het programma. Maar wie dient zich hierover te ontfermen? De huurder of de verhuurder? Het antwoordt ligt ergens in het midden...

Ik onderhoud, hij onderhoudt, wij onderhouden...
Alles hangt in feite af van het soort onderhoud. Indien het om een klein onderhoud gaat, is het de huurder die ervoor zal moeten instaan. Indien het om zwaardere werken gaat, is het aan de eigenaar om dit op zich te nemen. Zo moet de huurder bijvoorbeeld het gras afrijden, onkruid uittrekken en de haag snoeien. Een verhuurder zal daarentegen de herstelling van een afsluiting of een terras bekostigen. Een vrij duidelijk verschil dus. Ondanks alles is het nooit een slecht idee om in de huurovereenkomst te verduidelijken wat met het onderhoud concreet bedoeld wordt!

Kan een slecht onderhoud voor een geschil zorgen?
Ja! Een huurder die het onderhoud verwaarloost, komt zijn verplichtingen niet na. Indien het om een ernstige en herhaaldelijke situatie gaat, kan dit leiden tot de ontbinding van de huurovereenkomst. In het merendeel van de gevallen zal de eigenaar echter eerder een vergoeding vragen wanneer de huurder het pand verlaat.

En de gemeenschappelijke delen?
De gemeenschappelijke delen moeten het hele jaar door onderhouden worden. Deze verplichting kan in de huurovereenkomst opgenomen worden, maar de eigenaar zal meestal zelf een beroep doen op een schoonmaakbedrijf en deze kosten doorrekenen aan zijn huurders bij de afrekening van de gemeenschappelijke kosten.

Zin om in een opbrengstwoning te investeren? Vraag raad aan de experts van BuyerSide!

Bron: L’Echo

Artikel delen