Een nieuwe huurovereenkomst voor Brussel !

Op 1 januari 2018 zal de nieuwe wetgeving betreffende de woninghuur in het Brussels Gewest van kracht worden. Op het programma staan wijzigingen die bedoeld zijn om de reglementering aan de Brusselse realiteit aan te passen alsook om zowel huurder als verhuurder beter te beschermen. Dé gelegenheid om tegelijk twee volledige nieuwe juridische stelsels in te voeren: de studentenhuurovereenkomst en het medehuurpact.

Medehuur en het bijhorend pact
Gezamenlijk huren was tot op heden niet gereglementeerd en zal nu zowel voor de verhuurder als voor de medehuurders een beter afgebakend kader krijgen. Laten we als voorbeeld aanhalen dat er in de toekomst slechts één enkele huurovereenkomst zal zijn. Zo zullen alle medehuurders hoofdelijk aansprakelijk zijn tegenover ¬de ¬ verhuurder. Onderling zullen ze door een medehuurpact verbonden zijn, waarin meer bepaald de gedeelde verantwoordelijkheden, de samenlevingsregels en de regels in geval van vertrek van een van de medehuurders bepaald worden. 

De studentenhuurovereenkomst
Hierbij wordt ingespeeld op de noden die gepaard gaan met de levensstijl van studenten: stage in een andere stad, Erasmus, herexamens, toelatingsproef, andere studierichting, ... De maximale duur van de studentenhuurovereenkomst zal 12 maanden bedragen en zal met periodes van één jaar verlengd kunnen worden aan dezelfde huurvoorwaarden. Ander voordeel voor studenten? Ze zullen hun huurovereenkomst om het even wanneer kunnen opzeggen zonder een vergoeding verschuldigd te zijn mits een opzegtermijn van twee maanden gerespecteerd wordt. Indien u dus geïnteresseerd bent in investeringsgoederen om aan studenten te verhuren, denk er dan aan dat deze nieuwe wetgeving een verlies aan opbrengsten kan teweegbrengen.

Nieuwe hulpmiddelen voor verhuurders
Op de portal huisvesting.brussels kunnen huurders nuttige documenten terugvinden zoals een rooster van referentiehuurprijzen, een model van plaatsbeschrijving of een huurovereenkomst...

Voor meer info...
Download de folder 
en de juridische brochure

Bron: http://huisbesting.brussels

Artikel delen