Contenu principale

3 tips voor een goede aankoop in België

3 tips voor een goede aankoop in België

De aankoop van een onroerend goed is een van de belangrijkste keuzes in het leven van een toekomstige eigenaar.  Of het nu om een emotionele of een rationele keuze gaat, voor de juiste aankoop laat men zich beter begeleiden. Om ervoor te zorgen dat deze ervaring niet uitdraait op een nachtmerrie geeft BuyerSide u enkele tips.

1. Maak een lijstje van wat u nodig heeft
Om er zeker van te zijn dat u uw keuze niet zult beklagen en het pand te kopen dat het meest aansluit bij uw verwachtingen is het een goed idee om alle criteria die voor u belangrijk zijn op te lijsten. Zo zult u al snel de woningen kunnen schrappen die niet aan uw verwachtingen voldoen. Hou bij uw zoektocht en uw bezoeken rekening met de ligging van uw toekomstige woning. Is het woon-werktraject realistisch? Zijn er openbare vervoersmiddelen, scholen, kinderdagverblijven en winkels in de buurt? Zelfs indien al deze elementen niet tot uw basiscriteria horen, kunnen ze toch nog steeds van belang zijn in geval van wederverkoop of verhuur van het goed.

2. Neem de tijd om een pand te zoeken en laat u door professionals omringen
Dit is een essentiële factor. Wanneer men een pand koopt, is het absoluut nodig dat men zijn tijd neemt om de verschillende opties te analyseren en ze te vergelijken. Zodra het om grote bedragen gaat, is het steeds interessant om professionals om zich heen te hebben die u bij elke fase van uw project kunnen begeleiden. 

3. Ga over tot een analyse van het pand en controleer alle wettelijke documenten voorafgaand aan de aankoop
Denk aan technische zaken zoals elektriciteit, verwarming, beglazing en loodgieterswerk alvorens u tekent. Zo kunt u nagaan of het onderhoud gedaan is en kunt u inspelen op eventuele renovatiewerken. Indien verbouwingen of een aanbouw gedaan werden, vraag dan alle stedenbouwkundige documenten op die hiervoor nodig waren. Het gebeurt immers vaak dat sommige verbouwingen niet aangegeven werden bij de gemeente terwijl een stedenbouwkundige vergunning wel nodig was.

Wil u een vastgoed kopen? Doe een beroep op BuyerSide om u bij elke fase van uw project te begeleiden en vind het pand van uw dromen.