Contenu principale

EEN WONING: DE 5 STAPPEN VAN EEN DOELTREFFEND BEZOEK

EEN WONING: DE 5 STAPPEN VAN EEN DOELTREFFEND BEZOEK

Wanneer u een onroerend goed bezoekt, moet er met een aantal aspecten rekening gehouden worden om na te gaan in welke mate het pand geschikt is voor u. 

1.Beoordeel de ruimte

Vergeet niet om na te gaan hoe de woning georiënteerd is zodat u zeker bent over de nodige lichtinval te beschikken en let ook op de afmetingen van de kamers zodat u geen problemen zult ondervinden om er uw huidig en toekomstig meubilair in te plaatsen. 

2.Maak de rekening

Probeer de bedragen te ramen voor de werken die u zou willen uitvoeren en let erop dat ze mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van steunmuren of asbest. Laat u indien mogelijk door een specialist bijstaan. 

Aarzel in geval van mede-eigendom niet om de gemeenschappelijke delen, de lift, de inkomhal, de brievenbussen, de kelder, ... grondig te controleren om een idee te hebben van de staat waarin ze verkeren en zo de betrokkenheid van de mede-eigenaars in het onderhoud van het gebouw te berekenen. Zorg ervoor dat u over de laatste processen-verbaal van de algemene vergadering beschikt zodat u kunt zien welke werken reeds plaatsvonden en welke er eventueel nog in de toekomst voorzien zijn. Deze zullen een invloed hebben op uw toekomstige lasten of op uw rendement indien u een aankoop als investering wenst te doen. Zijn de bedragen van het werkingsfonds en van het reservefonds voldoende om het gebouw als een goede huisvader te beheren? Heeft een van de mede-eigenaars schulden ten opzichte van de mede-eigendom? Is er tussen de mede-eigendom en een derde een geschil hangende? Komen de basisakte van het gebouw en de aandelenverhouding goed overeen met de werkelijkheid? Is de mede-eigendom een lening aangegaan om werken uit te voeren?

3.Let op details

Elektriciteit, gas, verwarming, sanitair, ... Alles moet grondig onderzocht worden. Vraag eveneens om het certificaat van elektrische overeenstemming en het energieprestatiecertificaat te mogen raadplegen. De eigenaar of de vastgoedmakelaar zijn verplicht om u dit voor te leggen.  

4.Verruim uw horizon

Een bruisende wijk, een gebouw dat op een grote laan uitgeeft, een bar op de gelijkvloerse verdieping, een station of een school in de buurt..., sommige externe elementen zullen een invloed hebben op het geluidscomfort van uw toekomstige woning. Neem dus de tijd om de buurt op verschillende momenten van de dag te bezoeken en, waarom niet, om uw oor eens te luisteren te leggen bij de buurtbewoners. 

5.Leg uw focus op de toekomst

Zorg dat u op de hoogte bent van eventuele aanpassingswerken die door de autoriteiten in de toekomst voorzien zijn. Dit zal het voor u mogelijk maken om bijvoorbeeld te vermijden dat u dit mooie uitzicht dat u zo heeft weten te verleiden zou verliezen door de bouw van een nieuw gebouw er recht tegenover. Raadpleeg daarom de dienst stedenbouw van de betrokken gemeente.