Contenu principale

EIGENAAR: HOE DE HUURPRIJS VAN UW WONING BEPALEN?

EIGENAAR: HOE DE HUURPRIJS VAN UW WONING BEPALEN?

U heeft zonet geïnvesteerd in een vastgoed dat u wenst te verhuren, maar weet niet hoe u de huurprijs bepaalt? Goed nieuws: U kunt rekenen op BuyerSide om u bij te staan en u te helpen om het maximale uit uw huurinkomsten te halen!

Lijst alle criteria van uw woning op

Om de huurprijs correct te bepalen, moet u rekening houden met alle criteria die uw woning kenmerken. Deze objectieve elementen vormen de basis voor de huurprijs:

1.De ligging
De waarde van een onroerend goed hangt af van de geografische ligging. Een appartement in het hart van een stadscentrum zal merkelijk duurder zijn dan eenzelfde appartement op het platteland.

2.De oppervlakte van het pand 
Dit spreekt voor zich: uw huurprijs moet evenredig zijn met het aantal vierkante meter en het aantal kamers dat uw woning telt.

3.De verdieping
Aangezien de lichtinval en het uitzicht interessanter kunnen worden naarmate men stijgt, varieert de prijs van een appartement in functie van de verdieping waarop het zich bevindt.  Opgelet: deze verhouding hangt ook af van de voorzieningen van de woning. Zo zal een appartement op de bovenste verdieping in een gebouw zonder lift in het algemeen minder duur zijn.

4.De algemene staat en de klasse die het uitstraalt
De algemene staat van de woning en de gevel ervan, de gebruikte materialen bij renovaties, de staat van de gemeenschappelijke delen, de voorzieningen... Allemaal elementen waar men rekening mee moet houden om de huurprijs te bepalen.

5.De buitenkant
Een goed georiënteerd terras of een tuin zijn steeds meer in trek en kunnen de huurwaarde van uw goed ongetwijfeld doen stijgen.

6.De parking
U moet er ook rekening mee houden of een parkeerplaats of een garage in de huurprijs inbegrepen zijn. Zo kunt u tussen de € 100 en € 150 extra aanrekenen per maand.

7.Al dan niet bemeubeld
Weet dat een bemeubelde woning verhuren een groter risico inhoudt op meer verschillende huurders aangezien dit type woningen vaak gezocht wordt door huurders die een kort verblijf plannen (+- 1 jaar). Dit betekent meer werk voor de eigenaar wat het beheer betreft (huurkosten, bezoeken, overeenkomsten, waarborgen, meterstanden opnemen, etc.), zonder de vervanging van het meubilair op middellange termijn te vergeten alsook de belasting op het deel van het huurgeld met betrekking tot het meubilair. Daarom zijn deze soorten woningen in het algemeen duurder.  U kunt bijgevolg de huurprijs met ongeveer 20 à 30% verhogen.

8.De isolatie
Een goed geïsoleerde woning zorgt ervoor dat de huurders een lagere energiefactuur voorgeschoteld zullen krijgen. Dankzij dit criterium kunt u de huurprijs een beetje hoger leggen. Let er wel op dat het om een lichte toeslag gaat en dat de winst die de huurder maakt niet helemaal teniet gedaan wordt.

Vergelijken met andere verhuurde panden

Zodra u de lijst met criteria opgesteld heeft, is de beste manier om een correcter huurprijs te bepalen meer bepaald om uw vastgoed te vergelijken met andere gelijkaardige woningen. Zo zult u een globaal idee krijgen van de marktprijs en van de waarde dat uw goed zou kunnen hebben.  U kunt ook een beroep doen op statistieken die door iedere gemeente uitgewerkt worden of zelfs aan uw buren vragen hoeveel hun huur bedraagt.

Een goede huurprijs betekent daarom niet altijd een hoge huurprijs

Het kan verleidelijk zijn om een hoge huurprijs vast te leggen, maar toch is het niet altijd een goed idee. Een te hoog huurbedrag in vergelijking met vergelijkbare woningen zal de huurders ertoe aanzetten om te vertrekken zodra ze kunnen. U loopt dus het risico dat het pand tussen twee huurperiodes leeg zal staan, wat u geld zal kosten. Daarom is het beter om een correcte huurprijs aan te bieden of een beetje lager dan de marktprijs om het vertrouwen te winnen van de huurder.