Contenu principale

JAARLIJKSE CONTROLE VAN UW VERWARMINGSKETEL: EEN VERPLICHTING VOOR HUURDERS?

JAARLIJKSE CONTROLE VAN UW VERWARMINGSKETEL: EEN VERPLICHTING VOOR HUURDERS?

Als huurder bent u verplicht om uw woning in goede staat te onderhouden. Bijgevolg bent u eveneens verantwoordelijk voor de regelmatige controle van uw ketel. De frequentie kan variëren en deze verplichting wordt normaal gezien in detail hernomen in uw huurovereenkomst. 

In de eerste plaats is het een wettelijke verplichting

Naast de bepalingen van uw huurovereenkomst is deze verplichting eveneens bij wet bepaald en bent u, afhankelijk van het type brandstof en het vermogen van uw ketel, verplicht om jaarlijks of om de 2 of 3 jaar een controle te laten uitvoeren. 

Indien de controle verplicht is, is het onderhoud dit niet. Een onderhoud wordt evenwel sterk aangeraden om ervoor te zorgen dat uw installatie duurzaam en performant blijft. Toch zal de technicus bij een controle in het algemeen ook een onderhoud met reiniging uitvoeren, zal de ketel opnieuw afgesteld worden en wordt de schoorsteen geveegd indien nodig. Hoewel de controle en het onderhoud op uw kosten zijn, moet u niet noodzakelijk voor de kosten opdraaien in geval van slijtage, een onregelmatigheid of een defect.  

Ten slotte moet de controle van uw ketel uitgevoerd worden door een erkend professional, waarvan u de lijst hier kunt raadplegen. Deze professional zal u een controleattest overhandigen dat u 2 jaar lang moet bewaren. 

En als u het niet doet?

In geval van een controle riskeert u eerst en vooral een boete. Toch kan een gebrek aan onderhoud van uw ketel u nog veel duurder komen te staan door een verlaagd rendement en een snellere slijtage. 

Ten slotte zal uw verzekering in geval van brand ook nagaan of u wel degelijk bent overgegaan tot alle verplichte controles. Indien u deze verplichting niet bent nagekomen, is het mogelijk dat uw schadevergoeding lager ligt. 

Voor meer informatie over uw rechten en verplichtingen kunt u een kijkje nemen op de officiële websites: 

Voor Brussel-Hoofdstad: https://www.energuide.be/fr/questions-reponses/obligatoire-le-controle-et-lentretien-de-ma-chaudiere/978/
Voor Wallonië: https://www.energieinfowallonie.be/fr/proprietaire-locataire
Voor Vlaanderen: https://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/elektriciteit-aardgas-en-verwarming/verplicht-onderhoud-van-uw-cv-installatie-centrale-verwarming