Contenu principale

Onroerendgoedtransacties in België: nieuw record

Onroerendgoedtransacties in België: nieuw record

De immobarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot) is er! De balans van dit tweede kwartaal: een nieuw record aan vastgoedtransacties en stijgende prijzen voor huizen en appartementen in Brussel.

Steeds meer vastgoedtransacties
Meer dan ooit heeft de Belg een baksteen in de maag! Volgens de notarisbarometer is het 2e semester van 2019 het op een na hoogste wat het aantal vastgoedtransacties betreft sinds de invoering van de barometer in 2007. In vergelijking met dezelfde periode in 2018 houdt dit een stijging van 7,5% in, hetzij 6.400 transacties meer. Volgens notaris Renaud Grégoire komt deze sterke stijging er grotendeels door een “extreem lage hypothecaire rente, maar ook door de lage vervanginskomsten”.

Waals-Brabant, Henegouwen en de provincie Luik op kop
In Wallonië variëren de cijfers sterk van provincie tot provincie. In Waals-Brabant wordt de meest spectaculaire stijging vastgesteld met + 16,8%, gevolgd door Henegouwen (+ 9,2%) en de provincie Luik (+ 7%). Het tweede kwartaal van 2019 breekt echt alle records. Zo werden in Waals-Brabant en de provincie Luik het hoogste aantal transacties vastgesteld sinds het begin van de waarnemingen. Dit in tegenstelling tot de provincies Luxemburg en Namen, waar een respectievelijke daling van - 0,6% en - 1,1% werd vastgesteld in vergelijking met het tweede kwartaal van 2018.

Een huis kost gemiddeld € 260.145 in België
De barometer toont eveneens aan dat de gemiddelde prijs van een huis in België op één jaar tijd gestegen is met 3,7 %. Dit betekent ongeveer € 10.000 extra in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Concreet is de gemiddelde prijs van een huis gestegen met + 1,6% in Vlaanderen, + 2,8% in Wallonië en + 3,5% in Brussel. Het is nogmaals het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waar het cijfer het hoogst ligt. Met gemiddelde kosten die + 82,8% hoger liggen dan het Belgische gemiddelde, moet u ongeveer € 469.597 rekenen om er een huis te kopen.