Vastgoed: wat verandert er allemaal in 2021 ?

Wie een nieuw jaar zegt, zegt vaak ook nieuwe regelgevingen. Verlaging van de btw voor afbraak- en heropbouwwerkzaamheden, de norm Q-ZEN, compensatie voor prosumenten, .... Om ervoor te zorgen dat al uw vastgoedprojecten in 2021 kunnen slagen, zet BuyerSide alle belangrijke vastgoednieuwtjes voor 2021 even op een rijtje.

De norm Q-ZEN voor alle  nieuwbouwwoningen in Wallonië

Grote verandering in de vastgoedsector in 2021: de norm Q-ZEN wordt voor heel Wallonië ingevoerd. Concreet betekent dit dat alle nieuwbouwwoningen zo goed als energieneutraal zullen moeten zijn. Deze nieuwe norm verplicht tot een perfecte isolatie en afdichting, samen met performante systemen voor verwarming en sanitair, waar slechts een beperkte hoeveelheid energie voor nodig is. Zo moeten nieuwe huizen een Ew-waarde (algemeen energieprestatieniveau van het gebouw) gelijk aan of lager dan 45 hebben en een Espec (primair energieverbruik) van maximaal 85 kWh/m²/jaar. Op vlak van energieprestaties komt dit overeen met een A-label volgens de EPB-tabel.

Een verlaagde btw voor afbraak- en wederopbouwwerkzaamheden

Tot op heden was de verlaagde btw enkel van toepassing op 32 centrumsteden. Vanaf januari 2021 wordt dit uitgebreid naar het hele land en zakt deze dus van 21% naar 6%. Opgelet echter, strikte voorwaarden moeten worden nageleefd om er gebruik van te kunnen maken:

  • Het moet om een “enige en eigen” gezinswoning gaan;
  • De bewoonbare oppervlakte mag niet hoger liggen dan 200 m²;
  • U moet het pand al minstens 5 jaar bewonen.

Indien u niet aan deze voorwaarden voldoet, moet u het fiscale voordeel voor het jaar van de verhuizing en de jaren voorafgaand aan de vervaldatum van de periode van 5 jaar terugbetalen. Noteer ook dat de verlaagde btw tot eind 2022 van toepassing is.

Een compensatie voor Waalse prosumenten

Op 1 oktober 2020 werd het prosumententarief een feit.  Zo wordt aan alle eigenaars van zonnepanelen gevraagd om een jaarlijkse forfaitaire bijdrage van gemiddeld € 450 te betalen als financiële bijdrage voor het gebruik van het net. Ter compensatie van deze bijdrage heeft Wallonië besloten om compenserende maatregelen in te roepen. Deze zullen er in 3 fasen komen in de vorm van premies:

  • In 2020 en 2021: de gewestregering vergoedt de kosten van het prosumententarief voor 100%.
  • In 2022 en 2023: het Waalse Gewest zal de bijdrage blijven financieren voor 54%. De overige 46% zal ten laste van de prosument zijn.
  • Vanaf 2024: de Waalse prosument zal voor de volle 100% van de bijdrage moeten instaan. 

De “warme” huur in de indicatieve tabel met de huurprijzen.

 In 2021 komt er ook een nieuwe module “warme huur” in de indicatieve tabel met de huurprijzen in Wallonië. Dit zorgt ervoor dat een raming gemaakt kan worden van de energiekosten van een woning. De bedoeling ervan is om de burgers beter te informeren over hun toekomstige woning en eigenaars ertoe aan te zetten om hun panden te moderniseren.

Op zoek naar professionals om uw vastgoedproject leven in te blazen? Contacteer ons !
Artikel delen