Hoe werkt de onroerende voorheffing het eerste jaar als eigenaar?

Tijdens het invullen van de belastingaangifte is het niet eenvoudig om zijn weg te vinden als men eigenaar is van onroerend goed. Ben ik verplicht om onroerende voorheffing te betalen? Wat moet ik doen?

Inderdaad, iedere eigenaar moet elk jaar onroerende voorheffing betalen. Deze heffing is een belasting op het kadastraal inkomen. Bovendien, om te weten wie moet betalen en vooral voor welk jaar u deze taks moet betalen, is de taak nogal ingewikkeld. Het hangt af als u een nieuw huis koopt of bouwt.

In het geval dat u bouwt is het, het ogenblik dat u er officieel intrekt die in rekening wordt gebracht. U zult deze taks moeten vereffenen het jaar dat volgt op uw intrek.

Als u een goed koopt is het in de meeste gevallen de verkoper die de taks zal moeten betalen, omdat hij de eigenaar was op 1 januari. U zult pas het jaar nadien belast worden, zelfs als, in de ogen van de fiscus, het de eigenaar is die moet betalen, men moet echter oppassen dat er in de verkoopcontracten, bepaalde verkopers vermelden dat een deel van de taks pro rata kan verdeeld worden, volgens de maand van de verkoop.

Denk eraan om u te laten begeleiden door experts die u beschermen om de opgelegde verkoopsvoorwaarden door de verkoper te begrijpen. BuyerSide kan u helpen bij de onderhandelingen en onaangename verrassingen vermijden.

Artikel delen