Incentives van het Brussels Gewest, een echte toverdrank om de waarde van uw investering te verhogen

Sinds 1 maart 2022 biedt de website van Renolution een overzicht van de premies die in het Brussels Gewest beschikbaar zijn voor :

  • Renoveren (stedelijk bestuur) 
  • Verbetering van de energie-efficiëntie (Leefmilieu Brussel) van een gebouw in het Brussels Gewest.

    Door de energiecrisis en de stijgende materiaalkosten heeft deze hervorming het aantal uitgekeerde premies verdubbeld (jaarlijks budget: 43 miljoen euro). Bovenal is de toegang tot deze premies aanzienlijk vereenvoudigd: aanvragers kunnen nu:

  • hun aanvragen rechtstreeks via de nieuwe website indienen
  • gecentraliseerde betaling ontvangen van de verschillende premies waarop ze recht hebben
  • niet langer het omslachtige systeem van voorschotten op basis van ramingen hoeven te doorlopen dat vroeger in Urban gebruikelijk was en waarbij ze vooraf een dossier moesten opstellen: voortaan worden de premies betaald op basis van de gefactureerde werken (één enkel dossier). 
  • een voorafgaande online simulatie verkrijgen van de subsidies waarop u recht hebt (via IRISbox).

Ondersteuning van A tot Z

Om hen door het soms ingewikkelde en tijdrovende proces te loodsen, kunnen huiseigenaars (in dit geval particulieren) ook rekenen op de hulp van :

  • Homegrade, die hen stap voor stap begeleidt bij het verbeteren van de kwaliteit en de energie-efficiëntie van hun eigendom. Deze ondersteuning is gratis en omvat de technische, administratieve en financiële aspecten van renovatieprojecten, inclusief toegang tot bestaande financiële steun, terwijl de regels (stedenbouw, woningwet, PEB, enz.) worden nageleefd om hun eigendom te behouden. 
  • Réseau Habitat, dat 9 verenigingen zonder winstoogmerk telt die gespecialiseerd zijn in huisvesting en proactiever samenwerken met bewoners.

De Renolution website biedt zelfs uitgebreide lijsten van professionals (aannemers, architecten, maar ook ontwerpbureaus per specialiteit, EPB-adviseurs en certificeerders, bedrijven die gespecialiseerd zijn in specifieke kwesties zoals asbest, afvalbeheer, enz.)

Naast het schatten van je premies kun je Homegrade ook gebruiken om een groene lening aan te vragen (ECORENO-lening van het Fonds du Logement, dat hypotheken en consumentenkredieten tot 25.000 euro tegen lage rente subsidieert).
 

Inkomen en categorieën aanvragers

Om de structuur die je moet doorlopen om je premies te berekenen volledig te begrijpen, is het belangrijk om jezelf eerst op de juiste plaats te zetten: er zijn drie inkomenscategorieën voor individuen (jaarlijks belastbaar inkomen als geheel) die het niveau van de meeste premies zullen bepalen:

  • Categorie I: standaardcategorie (of niet-woning of niet-bewonende mede-eigenaar of geen informatie verstrekt over uw inkomen)
  • Categorie II: tussen EUR 41.300 en EUR 82.400* per jaar
  • Categorie III: minder dan 41.300* euro per jaar (+ verschillende scenario's waaronder verhuur met een geregistreerde huurovereenkomst van ten minste 3 jaar en werkzaamheden aanbevolen door het EPB-certificaat).

*(vermeerderd met 5.000 euro voor jongeren onder de 35 jaar en 15.000 euro als er ten minste één persoon ten laste is).

Sommige subsidies staan open voor iedereen, terwijl andere alleen beschikbaar zijn voor eigenaar-bewoners of verhuurders die gebruik maken van de diensten van een Agence Immobilière Sociale (AIS).

Professionals en rechtspersonen vallen ofwel onder: 

  • standaard categorie I, of
  • categorie II in verschillende gevallen, waaronder mede-eigendom.

De tabel onderaan dit artikel geeft een overzicht van alle Renolution-premies en toepassingscriteria. 

Merk op dat er ook : 

  • andere premies die niet het label "Renolution" dragen (vloerrenovatie, vervanging van gasgestookte verwarmingsinstallaties en waterverwarmers, restauratie van kleine onbeschermde gebouwen, periodieke EPB-inspecties, enz.) 
  • evenals verschillende aanvullende premies die door elke gemeente van het Gewest worden toegekend (renovatie van gebouwen in Sint-Joost, isolatie en verfraaiing van gevels in Etterbeek, diefstalpreventie in Schaarbeek, regenwaterrecuperatie in Jette, enz.)

Van kelder tot zolder

  • Het dak, de belangrijkste bron van energieverlies (tot 30%), wordt bijzonder goed geholpen door subsidies tot 80 EUR/m2 (dakbedekking en waterdicht maken) of uitgedrukt als percentage van de kosten (exclusief btw) van de subsidiabele werkzaamheden (tot 50% voor accessoires). 

Bovendien wordt een verhoging van 10% of 20% toegepast, afhankelijk van de inkomenscategorie, als ten minste twee andere "isolatie"-toelagen worden toegekend.

Voor een kleine huurwoning met twee gevels, een voorgevel van 6 meter en een diepte van 12 meter bijvoorbeeld, hebben we berekend dat je in inkomenscategorie I een bedrag van 7.150 euro kunt verwachten. Een echte stimulans als je bedenkt dat de totale investering rond de 30.000 euro ligt.

  • Een ander gebied dat bijzondere aandacht krijgt, zijn de gevels (20% van het energieverlies). Er zijn specifieke, aanzienlijke bedragen beschikbaar voor zowel thermische isolatie als gevelbekleding, pleisterwerk, verfraaiing en akoestische isolatie, met een extra bonus als het gaat om twee andere isolatiesubsidies.

Het resultaat: de renovatie en isolatie van een achtergevel in Elsene, die 27.581 euro had moeten kosten, kostte slechts... 11.661 euro, dankzij 15.920 euro subsidies van categorie II via de mede-eigenaars van het gebouw, d.w.z. 58% van de investering.

Deuren en ramen (15% van de energieverliezen) vormen een derde centrale post in deze premies, die voornamelijk gericht zijn op energiebesparing, met bedragen die variëren van 140 euro/m2 voor installatie en vervanging tot 260 euro/m2 voor reparatie, exclusief toeslagen...
 

Vergeet niet dat de experts van BuyerSide ook klaar staan om u te ondersteunen en u te helpen uw renovatieproject zinvol te maken.

contacteer ons

 

Artikel delen